سازمان بینالمللی مهاجرت در گزارشی گفته است که از سال ۲۰۲۰ به اینسو نزدیک به هشت میلیون شهروند افغانستان مهاجرت کرده اند.
به گفته این سازمان، ۸۵ درصد این مهاجران به کشورهای همسایه، عمدتاً ایران، و تقریباً یک میلیون نفر به اروپا مهاجرت کردهاند.
در گزارش این سازمان آمده است که تقریباً ۷۰ درصد از این افراد که به ایران مهاجرت میکنند، نبود فرصتهای شغلی را عامل اصلی مهاجرت خود میدانند.
بر اساس گزارش، تعداد عودت کنندگان از ایران همچنان بالا است.
در گزارش آمده است: «در سال ۲۰۲۳، سازمان جهانی مهاجرت نزدیک به یک میلیون بازگشت کننده را ثبت کرد که ۷۰ درصد آنان فاقد اسناد و ۶۰ درصد به اجبار بازگردانده شده بودند.»
بربنیاد این گزارش، در جریان سفر، شهروندان افغانستان که به اسناد سفر دسترسی ندارند با خطر بیشتری از نقض حقوق بشر در کشورهای همسایه و ترانزیت مواجه هستند.
گزارش میگوید که این افراد با مشکلاتی همچون رفتار ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز روبهرو میشوند.
سازمان جهانی مهاجرت گفته است که از ماه جنوری سال ۲۰۲۴ تا ماه می سال ۲۰۲۴، به ۸۰۵هزار و ۸۲۵ تن از مهاجران افغانستان که به کشور بازگشته اند، کمک فراهم کرده است.
این سازمان با استناد از گزارش بانک جهانی افزوده است که از زمان حاکمیت دوباره «طالبان» در افغانستان، این کشور با چالشهای شدید اقتصادی قابل توجه و افزایش سطح فقر روبهرو شده است.