دونالد ترامپ، نامزد ریاست جمهوری امریکا در مناظره با کامالا هریس گفت توافقنامۀ دوحه در زمان او فسخ شد، چون «طالبان» به مفاد آن عمل نکرد.
آقای ترامپ گفت: «این توافقنامه توسط ما فسخ شد، چون آنها کاری را که قرار بود انجام دهند، ندادند.»
او در عین حال به دولت بایدن تاخت و گفت: «این افراد بدترین عقبنشینی و به نظر من شرمآورترین لحظه در تاریخ کشور ما را انجام دادند.»
آقای ترامپ در دفاع از خود گفت: ما توافقی داشتیم، اما سربازان را از دست نمیدادیم، بسیاری از امریکاییها را پشت سر نمیگذاشتیم و نمیرفتیم و تسلیحاتی به ارزش ۸۵ میلیارد دالر را جا نمیگذاشتیم.
مناظره کامالا هریس و دونالد ترامپ، نامزدان اصلی انتخابات ریاست جمهوری امریکا، سهشنبه ۲۰ سنبله ساعت ۲۱:۰۰ به وقت واشنگتن برگزار شد.
در این مناظره علاوه بر مسائل داخلی امریکا، درباره جنگ اوکراین و روسیه، اسرائیل و حماس و افغانستان صحبت شد.
دونالد ترامپ گفت پس از توافق با طالبان، در مدت ۱۸ ماه هیچ سرباز امریکایی کشته نشد.
او افزود: به عبدالغنی برادر گفتم که دیگر سربازان ما را نکشید که برایتان دردسر میشود، پس از آن در مدت ۱۸ ماه سربازان ما را نکشتند.
توافقنامۀ دوحه در سال ۲۰۲۰ که دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا بود، امضا شد.
دونالد ترامپ انتقاد کرد که دولت بایدن مفاد این توافقنامه را رعایت نکرد.
ترامپ با بیان اینکه دولت بایدن اجازه نداد که مفاد توافقنامه دوحه پیاده شود، افزود: «توافق مشروط و مرحله به مرحله بود که رعایت نشد.»
کامالا هریس، دیگر نامزد انتخابات ایالات متحده اما از دونالد ترامپ در مسئلۀ افغانستان به شدت انتقاد کرد.
او گفت که ترامپ دولت افغانستان را دور زد و «مستقیما با یک سازمان تروریستی به نام طالبان مذاکره کرد.»
ترامپ در دفاع از خود تاکید کرد: با طالبان مذاکره کردم، چون امریکاییها را میکشتند.
هریس از پاسخ به این سوال که آیا او مسئول خروج آشفته از افغانستان است، طفره رفت و گفت: «من با تصمیم بایدن برای خروج از افغانستان موافق بودم.»
هریس در صحبتهای خود در مورد خروج از افغانستان ادامه داد: چهار رئیسجمهور گفتند که این کار را خواهند کرد و جو بایدن هم این کار را کرد. در نتیجه، مالیات دهندگان امریکا ۳۰۰ میلیون دالر در روز را که ما برای آن جنگ بی پایان میپرداختیم، پرداخت نمیکنند.
کامالا هریس اما توافقنامه امریکا با طالبان در زمان ریاست جمهوری ترامپ را یکی از ضعیفترین توافقنامهها دانست.
خانم هریس گفت: ترامپ خود را معاملهگر مینامد، اما حتی مشاوران او گفتند که این یک توافق ضعیف و وحشتناک بود.
او افزود: ترامپ حتی با طالبان مذاکره کرد و این گروه را به کمپ دیوید جایی که نماد ارزشهای دموکراسی امریکا است، دعوت کرد.
توافقنامۀ دوحه در سال ۱۳۹۹ میان امریکا و طالبان در قطر امضا شد و دو طرف روی خروج سربازان امریکایی از افغانستان توافق کردند.
مایکل مکال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا و دیگر منتقدان میگویند که امریکا به طور غیرمشروط و در فقدان توافق میان طالبان و اشرف غنی، افغانستان را ترک کرد و زمینۀ سقوط دولت افغانستان را فراهم کرد.
مایکل مکال روز یکشنبه ۱۸ سنبله در گفتوگو با شبکه سیبیاس، توافقنامۀ دوحه را اشتباه زلمی خلیلزاد دانست و گفت که این توافق تاثیر منفی بر روحیه حکومت پیشین افغانستان گذاشت.
زلمی خلیلزاد اظهارات مکال را اتهام نادرست خوانده و گفته توافقنامه دوحه زمینه «مذاکرات تاریخی» حکومت اشرف غنی با طالبان را فراهم کرد.