جنرال مک ماستر، مشاور پیشین امنیت ملی امریکا به تازهگی گفته است که حامد کرزی و عبدالله عبدالله با خلیلزاد در توطعۀ پذیرش طالبان همدست بودند.
به گفتۀ جنرال مک ماستر: «حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان و داکتر عبدالله عبدالله، رئیس سابق شورای مصالحه با زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای افغانستان در توطعۀ پذیرش طالبان همدست شده، به این امید که توافقی برای تقسیم قدرت به دست بیاید.»
به گفتۀ مک ماستر، همۀ رهبران سیاسی در تلاش برای تضعیف یکدیگر بودند و این قسمت تلخ ماجرا است.
جنرال مک ماستر افزوده است: «حامد کرزی یک رئیس دفتر داشت به نام خرم، که همیشه در گوش او میگفت مشکل امریکاییها است. البته مشکل آمریکاییها نبودند مشکل در پاکستان و طالبان بود.»
مک ماستر در رابطه به حکومتداری آقای کرزی اظهار کرد: «حامد کرزی در دامی گرفتار شد، او به وضعیتی دچار بود که حمایت سیاسیاش وابسته به فساد بی حد و حصر و اجازه دادن سرقت از دولت افغانستان بود.»
مک ماستر در رابطه با اشرف غنی، رئیس جمهور پیشین افغانستان گفت: «رئیس جمهور غنی تصور نادرستی داشت. او فکر میکرد اگر مسیر روشنی برای توسعۀ اقتصادی و تقویت نیروهای امنیتی ترسیم کند، این مسیر به خودی خود عملی خواهد شد، در حالی که رئیس جمهور کرزی بیشتر دربارۀ سیاستهای قبیلهای توجه داشت. غنی در این عرصه موفق عمل نکرد و بعضی رویکردهای او باعث شد تا گروههای قدرمند مخالف در افغانستان بر علیه او موضع بگیرند.»
به گفتۀ او، هر دو رهبر تحت تاثیر اختلافات عمیق در جامعۀ افغانستان بودند، به ویژه این که رهبران افغانستان نتوانستند از این اختلافات فراتر بروند و با یک دیگر همکاری کنند.
او گفت: آزادی پنجهزار زندانی طالبان از زندان بدترین ظربه بود و این ضربهها یکی پی دیگری ادامه داشت. همۀ اینها باعث شد طالبان جسورتر شده و نیروهای امنیت و دولت افغانستان به لحاظ روحی ضعیف شود.
وی در رابطه با سقوط دولت سابق افغانستان گفت: این سقوط بیشتر با رهبری، انسجام و اعتماد به نفس مرتبط بود. فکر میکنم این بیشتر یک شکست روانی بود تا شکست فزیکی. موضوع سقوط دولت افغانستان به دلیل ضربات روانی برایم تعجبآور نبود.
مک ماستر در رابطه با حکومتداری طالبان گفت: «من باور ندارم که حکومتی مانند طالبان پابرجا بماند. من اطمینان میدهم که روحیۀ تسلیمناپذیری مردم افغانستان پابرجاست و میدانم که این تفسیر منحرف طالبان از اسلام و حکومتشان نمیتواند مردم افغانسان را سرکوب کند.»
گفتههای مک ماستر در حالی مطرح میشود که چگونهگی سقوط دولت پیشین افغانستان، توافق نامۀ دوحه و موضوع خروج نیروهای ایالات متحدۀ امریکا در هالهای از ابهام قرار دارد.