صدور حکم بازداشت نخست‌وزیر اسرائیل؛ بایدن این حکم را غیرقابل قبول خواند

جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا، حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از سوی دادگاه کیفری بین‌المللی را «غیرقابل قبول» خوانده است. برخی از رهبران کشورهای اروپایی نیز در برابر این حکم واکنش منفی نشان داده، اما در عین حال شماری از کشورها از جمله کانادا و چک گفته‌اند که به تصمیم دادگاه کیفری بین‌المللی احترام می‌گذارند.

دادگاه کیفری بین‌المللی در لاهه روز پنج‌شنبه حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق او و همچنین ابراهیم المصری، رهبر نظامی حماس را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه صادر کرد.

بایدن در واکنش به این اقدام دادگاه لاهه در بیانیه‌ای گفته است: «هر آنچه که دیوان بین‌المللی کیفری ممکن است اعلام کرده باشد، اما هیچ چیزی برای برابری و یکسان‌سازی بین اسرائیل و حماس وجود ندارد. ما همیشه در کنار اسرائیل در برابر تهدیدات علیه امنیت آن خواهیم بود.»

اما جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا در پاسخ به پرسشی درباره احکام دیوان کیفری بین‌المللی برای مقامات ارشد اسرائیل گفته است: «بسیار مهم است که همه به قوانین بین‌المللی پایبند باشند. ما از قوانین بین‌المللی حمایت می‌کنیم و به تمامی مقررات و احکام دادگاه‌های بین‌المللی عمل خواهیم کرد.»

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان در واکنش به صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو گفته است که از نخست وزیر اسرائیل دعوت می‌کند تا به مجارستان سفر کند و تضمین می‌کند که حکم دادگاه بین‌المللی کیفری رعایت نخواهد شد.

به گزارش رویترز، نخست‌وزیر مجارستان که کشورش ریاست دوره ای شش ماهه اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، در گفت‌وگویی رسانه‌ای گفته است که حکم بازداشت دیوان بین المللی کیفری «اشتباه» است و رهبر اسرائیل می‌تواند در «امنیت کافی» مذاکرات را در مجارستان انجام دهد.

او گفته است: «من امروز از آقای نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل برای سفر به مجارستان دعوت خواهم کرد و در این دعوت به او ضمانت می‌دهم که اگر بیاید، حکم دادگاه بین‌المللی کیفری در مجارستان اثری نخواهد داشت و ما مفاد آن را دنبال نمی‌کنیم.»

این در حالی است که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است این حکم‌ها سیاسی نیستند و همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید به تصمیم دادگاه احترام بگذارند و اجرا کنند.

در اتحادیه اروپا، مجارستان و جمهوری چک از حامیان قوی اسرائیل هستند، در حالی که کشورهایی مانند اسپانیا و ایرلند بر حمایت خود از فلسطینی‌ها تاکید می‌کنند.

وزارت خارجه چک در واکنش به تصمیم دیوان بین المللی کیفری گفته است که پراگ به تعهدات حقوقی بین المللی خود احترام خواهد گذاشت.

با این حال، نخست وزیر چک، پتر فیالا، تصمیم دادگاه بین المللی کیفری را «تأسف بار» خوانده و در اواخر روز پنجشنبه در ایکس نوشته است: «(این اقدام) در موارد دیگری که نمایندگان منتخب یک کشور دموکراتیک را با رهبران یک سازمان تروریستی اسلام‌گرا یکسان می‌داند، اقتدار آن را تضعیف می‌کند.»