هم زمان با تشدید اخراج مهاجران افغانستان از کشورهای همسایه، دفتر سازمان ملل متحد در کابل هشدار داده است که افغانستان با یک بحران بشری گسترده روبهرو است. این دفتر خواستار اقدام فوری جامعهی جهانی برای حمایت از بازگشتکنندگان شده است.
براساس بیانیهی دفتر سازمان ملل متحد در افغانستان که امروز (پنجشنبه، ۵ سرطان) منتشر شده، در سال جاری میلادی (۲۰۲۵) بیش از یک میلیون مهاجر به افغانستان بازگشتهاند، در حالی که این کشور تحت فشار تغییرات اقلیمی و کمبود خدمات ابتدایی است.
دفتر سازمان ملل متحد هشدار داده است که کمکهای بشردوستانهی موجود، تنها قادر به پاسخگویی به نیازهای بخش اندکی از جمعیت آسیبپذیر است.
اندریکاراتواته، معاون نمایندهی ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان و هماهنگکنندهی امور بشردوستانه گفته است که هر بازگشتکننده حق برخورداری از امنیت و کرامت را دارد؛ اما بدون حمایت عاجل، خطر فرورفتن خانوادهها در فقر و ناامیدی عمیقتر وجود دارد.
او هشدار داده است که فرصت برای جلوگیری از یک بحران کامل بشری به سرعت در حال تمامشدن است.
دفتر سازمان ملل متحد اشاره کرده است که بیشتر بازگشتکنندگان بدون دارایی، بدون دسترسی به خدمات و فاقد فرصتهای کاری وارد کشور میشوند.
هماهنگکنندهی امور بشردوستانهی سازمان ملل متحد گفته است که اگر از ادغام مجدد بازگشتکنندگان حمایت نشود، یک چرخه تازهای از مهاجرت آغاز خواهد شد.
عرفات جمال، نمایندهی ویژه کمیساریای عالی سازمان ملل در امور مهاجران گفته است: «ما فورا از جامعهی جهانی میخواهیم واکنش نشان دهد- نهتنها با کمکهای عاجل، بلکه با حمایتهای درازمدت.»
او تأکید کرده است که ادغام پایدار بازگشتکنندگان برای پایان دادن به چرخه بیثباتی حیاتی است.
میهیونگ پارک، رییس سازمان بینالمللی مهاجرت (آیاوایم) نیز گفته است که بازگشتکنندگان بیشتر از لباس تن شان چیز دیگری ندارند و فورا به سرپناه، خدمات صحی و محافظت نیاز دارند.
او تأکید کرده است که برای رسیدگی به بازگشتکنندگان، نیاز به حمایت مالی جامعهی جهانی است.
دفتر سازمان ملل متحد گفته است که سطح فعلی کمکهای بشردوستانه به مراتب کمتر از نیاز بازگشتکنندگان است. این دفتر تأکید کرده است که «سرمایهگذاری به موقع میتواند تفاوت میان ثبات منطقهای و بیثباتی را وسیعتر کند».
اخراج مهاجران از ایران و پاکستان از اوایل سال جاری خورشیدی تشدید شد.
طی روزهای اخیر اخراج مهاجران از ایران بیشتر شده است. براساس آمار مقامهای طالبان در هرات، تنها دیروز بیش از ۳۰ هزار مهاجر از طریق مرز اسلامقلعه وارد کشور شدهاند.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی طالبان در دیدار با علیرضا بیگدلی، سفیر ایران در کابل، خواستار بازگشت تدریجی مهاجران شده است.
مقامهای ایرانی تأکید دارند که تمام مهاجران بدون مدرک اخراج خواهند شد. براساس آمار مقامهای ایرانی، چهار میلیون مهاجر بدون مدرک معتبر در ایران حضور دارند.
مقامهای پاکستانی نیز میگویند که مهاجران بدون مدرک اهل افغانستان را اخراج میکنند.
بازگشت مهاجران در حالی است که بحران اقتصادی افغانستان بهدلیل کاهش کمکهای خارجی رو به وخامت است. امریکا که بزرگترین کمککننده به افغانستان بود، پس از رویکارآمدن دونالد ترامپ، کمکهایش را قطع کرد.